Τα μαύρα γλυπτά Lego του Ekow Nimako είναι εκπληκτικά και σχετικά

0
Τα μαύρα γλυπτά Lego του Ekow Nimako είναι εκπληκτικά και σχετικά

Ένα κουτί Lego είναι γεμάτο με απεριόριστες δυνατότητες και δυνατότητες καινοτομίας. Αυτά τα πολύχρωμα τουβλάκια είναι κάτι περισσότερο από ένα παιδικό παιχνίδι. Αυτό το αποδεικνύει σε όλη τη διαδρομή ο 42χρονος Καναδός καλλιτέχνης Ekow Nimako από τη Γκάνα, ο οποίος ξεκάθαρα έχει τον τρόπο με τα τουβλάκια Lego — και με τον πιο μοναδικό τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο Nimako ξεκίνησε να φτιάχνει μοντέλα το 2012, αλλά αυτό που τον διακρίνει από άλλους καλλιτέχνες είναι ότι χρησιμοποιεί μόνο μαύρα Lego για τη δουλειά του.

Η έμφαση του γλύπτη είναι στη δημιουργία Black art. Η μοναδική προσέγγισή του προέρχεται από ένα σημείο συνειδητοποίησης και οι λόγοι του πίσω από αυτό είναι ενδιαφέροντες. Ο πρώτος λόγος είναι η πρακτικότητα, καθώς το μαύρο είναι το πιο κοινό χρώμα Lego, του δίνει πολλά κομμάτια για να δουλέψει. Το δεύτερο είναι η αρεσκεία του για το χρώμα. Σύμφωνα με τον Nimako, «νομίζω ότι υπάρχει κάτι τόσο εκλεπτυσμένο, κάτι που είναι απλώς επεκτατικό για το μαύρο, και μετά υπάρχει επίσης κάτι που είναι σκοτεινό και μερικές φορές προαισθανόμενο ή στοιχειωμένο για το μαύρο. Έχει τόσο μεγάλο φάσμα».

Το “Cavalier Noir” είναι φτιαγμένο από περισσότερα από 80.000 κομμάτια Lego.

Ο πιο σχετικός λόγος, ωστόσο, είναι ότι ήθελε οι δημιουργίες του να είναι «αναμφίβολα Μαύρες. Παρά τα χαρακτηριστικά τους ή το τι μπορώ να κάνω με αυτά, θα θεωρούνται πάντα μαύροι», εξήγησε. Δεν το σκέφτεται ως χόμπι αλλά ως ωραία τέχνη.

Το 2014, ο Nimako έφτιαξε το πρώτο του μονόχρωμο ανθρώπινο γλυπτό, με τίτλο «Flower Girl». Απεικονίζει ένα κορίτσι μαύρο λουλούδι που κρατά μια γιγάντια μέλισσα και δημιουργήθηκε επειδή ήθελε να δημιουργήσει «ένα καταφύγιο για τους πιο ευάλωτους σε αυτόν τον κόσμο» και να τονίσει την «αθωότητα που χάθηκε των νεαρών μαύρων κοριτσιών που δεν κατάφεραν. μια ευκαιρία να γίνω σαν τα παραδοσιακά κορίτσια των λουλουδιών στη Δύση».

Λουλούδι κορίτσι LEGO
Το “Flower Girl” πήρε πάνω από 25.000 μαύρα τουβλάκια Lego για να φτιάξει.

Το γλυπτό αρχικά επρόκειτο να είναι αυτό ενός εξάχρονου, αλλά με τα χρόνια, το κομμάτι βελτιώθηκε χρησιμοποιώντας περισσότερα από 25.000 μαύρα κομμάτια Lego και τώρα έχει το μέγεθος ενός μέσου 10χρονου παιδιού.

Μια άλλη φιγούρα των Lego που έγινε ευρέως δημοφιλής ήταν η σειρά «Building Black: Civilizations» της Nimako, η οποία περιλαμβάνει μια «Afrofuturistic Metropolis». Χτισμένο με περισσότερα από 100.000 τουβλάκια Lego, το “Kumbi Saleh 3020 CE” είναι ένα έργο τέχνης 30 τετραγωνικών ποδιών που εκτέθηκε στο Μουσείο Αγά Χαν στο Τορόντο.

Kumbi Saleh 3020 CE
Η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Γκάνας 1000 χρόνια στο μέλλον, φτιαγμένη με 100.000 κομμάτια Lego.

Το μήνυμα πίσω από αυτά τα κομμάτια είναι ένα «περιεκτικό μέλλον» που αναγνωρίζει την ιστορία του ρατσισμού κατά των Μαύρων και πόσο «εντελώς ανατρεπτικός» είναι και αναγνωρίζει το ρόλο του Αφροφουτουρισμού στο να επιτρέπει στους ανθρώπους να «οραματιστούν έναν καλύτερο κόσμο». Η πρόθεσή του είναι να τιμήσει τις ρίζες και τη μυθολογία της Γκάνα.

Anansi
Anansi, ο απατεώνας θεός στους μύθους της Δυτικής Αφρικής.

Ο καλλιτέχνης αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω σε ένα γλυπτό που ονομάζεται «The Great Turtle Race», το οποίο θα δείχνει μαύρα παιδιά να αγωνίζονται στις πλάτες δύο μυθολογικών χελωνών για να «αιχμαλωτίσουν την ουσία της παιδικής ηλικίας».

γλυπτό lego
Το πιο πρόσφατο έργο σε εξέλιξη από τη σειρά «Building Black Mythos».

Επίσης στα σκαριά είναι ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στις δημιουργίες του Nimako και θα κυκλοφορήσει από τη Lego τον Φεβρουάριο. Ο καλλιτέχνης ελπίζει ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μερικές εξαιρετικές συνεργασίες με την εταιρεία.

Φωτογραφίες: ekownimako

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply